Biografie

veraVera Holland (1960) woont en werkt in Den Haag. Ze is beeldend kunstenaar en ‘schildert’ met en op textiel. Transparant, poetisch en kleurrijk zijn woorden die passen bij haar werk.

 

 

 

Hoe het begon…

Na jaren in de hulpverlening te hebben gewerkt, maakte ik in 1998 de overstap naar de beeldende kunst. Ik begon met schilderen. Daarna ontdekte ik textiel en de laatste jaren combineer ik beide. Ik volgde vele cursussen oa bij Inge Evers, Judith Pocs, Sara Lechner, Miriam Zwaga, Jantine Koobs.

Vilt

In 2000 kwam ik in aanraking met vilt. Zelf uit plukjes wol een lap stof maken door deze met water en zeep en wrijving te verbinden. Ik was gegrepen. De zachtheid en het omhullende van de wol raakte me. Losse vezels die verbinding aangingen. Kwetsbaarheid die stevig wordt. Naast wol werkte ik met zijde, die ik vaak eerst beschilderde. Wol is voor mij verbonden met de aarde, zijde met de hemel. Ik maakte voornamelijk toegepast werk; sjaals, hoeden, kleding en sieraden.

Zijde

Tien jaar na de ontdekking van het vilt ben ik, rond 2010, een nieuw pad ingeslagen en maakte vilt plaats voor zijdepapier. Ook het vrije schilderen kwam weer terug. Door allerlei soorten zijde met een bindmiddel te bewerken, ontstond zijdepapier. Ik ging ‘schilderen’ met zijde. Wat me aansprak in de zijde was de transparantie, het stralende, de kleuren. Kwetsbaar en stevig tegelijk. Naast toegepast werk, waaronder lampen, sieraden en schalen, ontstond vrij werk.

De laatste jaren combineer ik allerlei materialen, waaronder naast zijde ook aquarel en olieverf.

Hoe ik werk

Ik schilder wat er al is. Ik stel me open en van daaruit kies ik kleuren en ontstaan beelden. Dit gebeurt heel intuitief. Ik merk dat ik vaak met lichte kleuren begin. Dan komt er een moment dat het duister een plek moet krijgen, anders blijft het beeld zweven. Zonder duister geen licht. Het donker geeft bodem en kracht aan het geheel en laat het licht stralen. Een laatste stap is het weer terugbrengen, het weer tevoorschijn laten komen van het licht.

Vrijwilligerswerk in het Textielmuseum 

Om me te laten voeden, besloot ik in 2013 als vrijwilliger te gaan werken bij de afdeling educatie van het Textielmuseum in Tilburg. Ik ervaarde het als een hele stimulerende plek en merk dat dit mijn werk als kunstenaar heel positief heeft beïnvloed.
Na mijn verhuizing naar Den Haag ben ik hiermee gestopt.